Aanbevelingen


Hoi Elise,
 
We beginnen langzamerhand wat te "ontslakken". Dat valt dit keer niet mee. Iedere keer als je de foto's laat zien en vertelt over de Botswana reis dan komt alles weer helemaal boven. We hebben dan ook een prachtige reis gehad en heel veel gezien.
 
Om onze ervaringen vast te houden hebben we een uitgebreid en gedetailleerd dagboek bijgehouden tijdens de reis. Wellicht een idee om dat dagboek te verwerken in een soort "Olifanten in de nacht". Om de beschrijving van onze belevenissen een beetje hapbaar te maken hebben we een evaluatie van onze reis geschreven, puntsgewijs. Bijgaand sturen we jullie een copy hiervan.
 
We kunnen ons voorstellen dat dit niet alle details bevat die jullie zoeken. Daarom stellen wij voor dat jullie op basis van deze info ons het hemd van de lijf vragen om een goed beeld te vormen. We kunnen ook weer een conference call opzetten of elkaar ontmoeten rondom de Vakantiebeurs. We zien wel.
 
Om kort te gaan. Wij denken dat de reis die wij gemaakt hebben prima geschikt is voor mensen die gecalculeerd avontuur zoeken. Wij hebben bewust gekozen om langere tijd aaneengesloten in parken te verblijven. Dit geeft een geweldig gevoel van vrijheid en één zijn met de natuur. Iets dat je in Europa niet meer kunt beleven.
 
Nogmaals, vraag wat je wilt (behalve onze pincode) en we zullen z.s.m. beantwoorden. We hopen dat we jullie kunnen helpen met het opzetten van een nieuwe reis.
 
Groeten,
Marja en Rob, Merel en Iris, Nederland
 Hi Marco & Elise,
Sorry dat het zo lang heeft geduurd voordat ik reageer. We hebben even wat tijd nodig gehad om te acclimatiseren. Ik moest meteen op woensdag naar Ljubljana vliegen en daarna moesten we echt even bijkomen. Inmiddels is alles weer in rustiger vaarwater.
Ik zal jullie straks, of binnenkort, een mailtje sturen voor de website. Hier even kort wat praktische tips voor jullie verdere plannen in Botswana.
• Bij ons bleek pinnen in Kasane een probleem, ook met de creditcard (eurocard). Aangezien op meer plaatsen Visa geaccepteerd lijkt, zou ik dat aan mensen aanraden, of cash. Ook in Maun konden wij niet makkelijk pinnen, alleen met onze credit card bij Stabic bank (eerst drie andere banken geprobeerd).
• Bij Vic Falls is het verreweg het goedkoopst om in dollars te betalen (20 euro of 20 dollar, of 230 pula geloof ik).
• Bestemming bij Ghanzi is fantastisch bij Vicky en Gavin. Eten kost er 80 pula p.p. en de sfeer is er super. Wel handig om in de route beschrijving er bij te zetten dat het eerst zo’n 22 km over een gravelweg is (tot daar klopt je beschrijving perfect) en dan moet je rechtsaf een hek door, zo’n 10 km langs een hek over een slechte weg, vervolgens weer een hek door aan de linkerkant (lijkt op slot maar kan gewoon open), weer ongeveer 3 km en dan nog een keer naar links (dit is allemaal bewegwijzerd maar het gaat even om de afstand) en dan nog enkele kilometers tot je de lodge ziet. Vanaf Ghanzi denk ik iets meer dan een uur. Wij vonden het hier zo relaxed dat we nog graag een dag extra waren gebleven.
• Wij hebben niet veel van Makghadikgadi NP gezien. Ik zou een camping uitzoeken meer richting de Boteti rivier (op gelijke hoogte als Nxai NP), of hopen dat die Nata lodge snel weer wordt opgebouwd. Wij zijn nu teruggereden naar Nata voor het bird sanctuary, waar niet veel te zien was. Liever was ik richting Boteti rivier gegaan, maar dat werd ons afgeraden.
• Advies om je ook echt aan de snelheid van 60 in de dorpjes te houden. Wij kregen een bekeuring tussen Kasane en Nata op een stuk waar je maar 60 mocht.
• Wij vonden Mazambala Island Lodge echt fantastisch.
• Vooral in Moremi is de GPS met Tracks4Africa echt onmisbaar om van de hoofdweg af te gaan.
Dat is het, voor nu. Hopelijk bij jullie alles goed. Wij vonden het ook superleuk om met jullie te borrelen. Doen we vast nog wel een keer.

Groeten,
Gineke & Harm, NederlandHallo Elise en Marco,
Na een supervakantie zijn we weer thuis in Holland, ofschoon thuis in Holland ? Ik verlang nu al weer terug naar Afrika.
Zoals gezegd de vakantie was zeer geslaagd, en we willen je bedanken voor alle regelingen die je gedaan hebt en alle tips die we van jou gekregen hebben.
Nou wij kijken alweer uit naar volgend jaar, eigenlijk had ik in gedachten om Mozambique – Malawi te gaan doen, waarbij ik het jammer vind niet meer van jullie diensten gebruik te kunnen maken, maar wie weet veranderen de plannen nog.
He nogmaals bedankt, ook namens Helma, Inge en Joop en veel succes met “Explore Namibia”. Trouwens ik zou er naast “Explore Botswana” ook maar een “Explore Afrika” bijmaken, dat geeft nog wat meer mogelijkheden.
Groetjes,
Jaap, NederlandHoi hoi hoi Elise!
 
Ondertussen zijn we al weer een klein weekje terug van Afrika. Het was me weer een avontuur!
Ik ben heel blij dat we zowel Namibië als Botswana hebben doorgereisd. Het zijn 2 totaal verschillende gebieden. Namibië heeft prachtige natuur en daar is alles meer georganiseerd, maar Botswana daar is het camperen in de wildenis tussen al het wild... en dat maakte de reis des te boeiender...
 
In Namibië heb je prachtige uitgestrekte savannes en bergen. Ik heb prachtige foto's kunnen vastleggen met het lange witte droge gras met daarin wild, en dan met prachtige bergen op de achtergrond. De Fish River Canyon is ook echt spectaculair, en dan de rode duinen, fantastisch! Ja dat is wel een wereldje apart ! We hebben een mooie wandeling gemaakt in de rode duinen van Deadvlei, 's morgens bij zonsopgang, naar een top van een duin en verder een mooie rondtocht. 's Morgens is dat nog mogelijk maar tegen de middag wordt het zo heet dat het niet langer nog mogelijk is, en dan komt er ook meer wind opzetten en zandstormen op de hogere toppen. Dus de top van die hoogste duin was ondoenbaar. Het was zand eten...
 
In de duinen rond Swakopmund hebben we een tocht met gids genomen. Met busje werd er in de duinen steil op en afgereden, echt héél steil naar beneden waarbij het serieus kriebelde in den buik... Ik hield het bijna voor onmogelijk...
De gids was super in het opsporen van dieren in de woestijn zoals slangen, gekko's, kameleons. Om slangen en gekko's te vinden, zocht hij naar sporen en begon hij te graven. Ook weer een belevenis apart. Ik heb een slang rond mijne nek gehad... een mooi halssnoer... Ik zei de gids dat ik hoopte dat die niet zou bijten, waarop hij zei "dat hoop ik ook!", en ik heb een kameleon in mijn handen gehad... Ja zoiets moeten ze mij geen 2 keer vragen...
 
Aan de Epupa Falls hebben we een plaatselijke gids genomen om een Himba-dorp te bezoeken, wat echt heel interessant was. Ook de bosjesmensen bezocht met een plaatselijke gids.
 
Etosha National Park is een heel mooi park. Je krijgt zoveel wild te zien dat ge op den duur zegt, 't is weer maar een springbok, 't is weer maar een zebra... De laatste dag daar zagen we een mannekes-leeuw die in het hoge gras langs een water lag, wachtend op de vrouwkes die dan op jacht zouden. We hoopten dat er wat ging gebeuren en wachtten er urenlang, zonder veel verandering. Uiteindelijk móesten we door want we moesten het park verlaten en moesten nog een heel eind rijden. Resultaat: te laat... De zon ging onder, de hemel verkleurde zich rood, prachtige beelden kunnen maken van kudu's en giraffen met de rode lucht. En als het donker wordt, verschijnen er veel meer dieren op de grintwegen en is het nogal meer op te letten. Uiteindelijk 1,5 uur te laat aan de gate, alles gesloten... Daar stonden we dan... Maar geluk... een half uurke later kwam er een parkranger binnengereden, en ik heel mijne uitleg gedaan gelijk het was, en hij liet ons het park uit. Geluk...
 
Die auto met tent op het dak was echt ideaal. Liever slapen op het dak dan op de grond, want als je die huilende leeuwen hoort, dan voel je je toch veiliger op dat dak... En vooral in Botswana!
In Moremi National Park... een aap achter mijn veren...
De eerste morgen daar in dat park. Ik vroeg de tent uit, tanden poetsen, wat opfrissen, naar toilet en al water koken voor de koffie. Svein nog efkes laten liggen. Dan al koffie, melkpoeder, thee, suiker, borden, koppen op tafel gezet, en plots een vrij grote aap langs tafel die recht in m'n ogen keek. Ik riep "Svein, hulp, een aap!" Die was rap in z'n onderbroek de tent uit en ladder af, maar de aap was ervandoor met onze halve kilo suiker. Het hielp niet dat ik met mijn armen in 't rond sloeg om hem te stoppen om wat te pakken. Ik liep hem achterna "Hei, gij daar!" Hij zette zich rustig neer met de suiker en liep dan een boom in. Ik nam wat foto's. Dan kwam er een 2e aap die achter die 1e aanliep, hij sprong naar de volgende boom, de zak suiker scheurde en de suiker liep er allemaal uit. Maar toen kwam die 1e achter mij aan... Ikke eerst nog een fotooke pakken i.p.v. direct gaan te lopen... Ik zette het dan ook op een lopen en riep en krijste de heel camping bij mekaar (alhoewel daar niet veel auto's stonden). Ik draaide me dan om en zwaaide met m'n fototoestel naar hem om mij te beschermen, want ik had niks anders, maar al goed zeg dat hij dat niet heeft gepakt... Ik had schrik dat die mijn been zou pakken en bijten. Svein nam een campingstoel om te kloppen als 't nodig was, maar toen bleef de aap wel op afstand (een "baviaan"). Ik had veel schrik op dat moment maar achteraf moest ik er heel hard mee lachen... Grappig hé. Spijtig dat dat niet is gefilmd, een aap achter m'n veren...
Tijdens de avond, nacht en vroege morgen hoorden we een massa geluiden... waarschuwende geluiden van impala's om gevaar, krijsende vogels, brullende leeuwen vrij dichtbij, knorrende geluiden (weet niet hoe dit geluid te beschrijven) van nijlpaarden heel dichtbij... en als je dan met een koplamp je potje nog aan 't koken bent, dan nog snel moet eten en de afwas doen... ik moet zeggen, ge voelt u dan toch niet echt veilig... en dan te weten dat de nijlpaarden dé gevaarlijkste dieren zijn waarbij dé meeste mensen sterven zowel in het water als op het land... Avontuur is dat !
 
Maar dan de Central Kalahari, waar je nógal wilder campeert... Je hebt je eigen campingplaats, ver weg van de volgende campingplaats... We hebben er een mooie rondtocht gereden.
De 2e nacht (Tau-campsite), de zon was neer om 18u, pikdonker om 18.30u, en huilende hyena's en brullende leeuwen in de verte. Ik kreeg paniek: "Svein snel ! Het is hier niet veilig! Alles inpakken en tent in!" Om 19u lagen we al in ons tent ! Svein, zo'n rustig ventje, kreeg de slaap al snel te pakken, maar ik lag te luisteren naar de hyena's en de leeuwen... Plots waren we omgeven door huilende hyena's, helemaal rond onze auto! Ik durfde me niet te verroeren, ik durfde Svein niet te wekken die gewoon verder sliep en niks merkte! Goh en we hadden de koplampen en fototoestel bij ons in de tent, maar ik durfde niet naar buiten te schijnen en durfde helemaal niet die rits van het muggennet open te ritsen... Iets later was het gehuil verder weg. Hoorde ik daar een cheetah vlakbij, of was het gewoon een wilde kat? Het werd voor mij een slapeloze nacht met veel angst... en toch wou ik eens zo'n hyena en leeuw van vlakbij zien... Om 4u tent uit voor een plasje, met Svein als wachter met een dikke lange knuppel... Om 6u liep de wekker af, maar nog te vroeg om op te staan, het was nog donker, en 10 minuutjes later hoorden we een huilende leeuw vlakbij! Svein stak zijne kop helemaal buiten en ja hoor, daar kwam een leeuwin op slechts 5 meter van de auto, keek naar ons daarboven, ze zag er maar magerkes uit... maar wandelde dan weg. Jammer toch, ze was nog net 10 minuten te rap om goei foto's te kunnen maken! Net nog niet licht genoeg!
Maar overdag hebben we dan gelukkiglijk nog 6 leeuwen gezien in de Passarge Valley, nl. een mannekesleeuw met zijne harem. Puur toeval viel mijn oog tijdens het rijden op iets bruins wat boven het lange gras uitstak op zo'n 100 meter afstand. "Svein, stop, ik denk een leeuw! Achteruit!" Toen was het weg. Even blijven staan en ja hoor, daar kwam er opnieuw een kop opsteken, en uiteindelijk telden we er 6. We hebben er 2,5 uren gestaan tot de zon onderging. Tussendoor stond er één van de leeuwen op en legde zich een paar meters verder weer terug neer. Er kwam meer beweging tegen dat de zon onderging, maar blijkbaar nog te vroeg om op jacht te gaan.
Mijn droom was werkelijk nog meerdere leeuwen te zien, en het was onze laatste kans, en... mijn droom werd vervuld...
 
Ziezo, dit waren enkele momentopnames van onze reis. Het was geweldig! Een massa mooie herinneringen, 7800 foto's, 12 uren film, een kilo rood woestijnzand, stenen, zoutkristallen, enkele souvenirs, droge vruchten van bomen o.a. van 3500 jaar oude baobab-boom, en reuze-worsten van sausage-tree. Dat allemaal tesaam waren al vele kilo's. Met een grote sportzak bij te kopen, is het allemaal goed thuis geraakt...
 
Heel veel groetjes!
Lydia Vervoort, Noorwegen


Hoi Marco
 
We bezochten voor de derde maal Namibia en hebben alweer genoten met volle teugen. Voor de tweede maal mochten we rekenen op de vakkundigheid van Marco en Elise. Vorige keer reisden we met jeep en daktent en maakten een rondreis doorheen Namibia. We bezochten zowel Opuwo en de Epupa falls als het uiterste zuiden met de Fish River Canon.
Nu bezochten we de Caprivistrip en reisden door naar de Vic Falls. Weer  keerden we terug met  massa's mooie beelden en een pak mooie herinneringen. Ditmaal reisden via lodges en kleinschalige overnachtingplaatsen. Alweer waren we supertevreden over de excelente service, de prachtige reisroute, de goeie tips, de juiste keuze van verblijf op het juiste moment en nog zoveel meer. . 
De hoogtepunten van deze reis waren zeker het Chobe Park (vooral de waterfrontline) en de Vic Falls met een bungeesprong die toch wel een hoog adrenalinegehalte had.
Aan te bevelen overnachtingen waren toch wel Mazambala lodge met de supervriendelijke eigenaar André. Eveneens Ngepi Lodge met  zijn hoog backpackersgehalte vonden we geweldig. Slapen in een boomhut boven de rivier en 's nachts wakker worden van de "knorrende" nijlpaarden is toch een aparte ervaring.
Ook een aanrader en mooie en stijlvolle plaats om te vertoeven was Chobe safari Lodge. 
Wij kunnen alleen maar besluiten of je nu kiest om te kamperen of je wilt iets meer comfort en accomodatie, EXPLORE NAMIBIA is een expert in zijn vak.
Een aanrader voor allen die Namibia en ook Botswana willen bereizen.
Bedankt Marco en Elise en alle medewerkers

Ria & Filip, Belgie


 

Hoi Elise,
Geweldige vakantie gehad! Goed voorbereid, prima campings, leuke route en prachtige dieren. Wellicht volgende keer goed om ons nog te wijzen op de vele km's en het feit dat het veel dieren en weinig cultuur is. Achteraf misten wij de cultuur en de mensen een beetje. Wellicht brengt een verwijzing daarnaar onze opvolgers op een goed idee!
Joep Goessens, NederlandHey

Een fantastische vakantie gehad, echt ontzettend genoten. Alles was (meer dan) prima geregeld. Off-road rijden viel best mee, ondanks dat we er niet zoveel ervaring in hadden. Uiteraard best wel eens vast gezeten in het zand, maar nooit muurvast. De schop dus niet nodig gehad. De auto heeft zich prima gehouden, geen lekke banden of wat dan ook. Ongelofelijk wat zo’n auto kan hebben. Kan me niet voorstellen dat die dingen oud worden. Wij hebben 5.400 km aan de teller toegevoegd, Bij Savuti en Third brigde hadden we best nog een nachtje extra willen blijven. Bij beide een prachtig plekje aan het water, met uitzicht op allerlei beesten (o.a. olifanten en buffels bij Savuti, waterbucks en hippo’s bij 3rd Bridge). Maar er was geen enkele plek waar we een dagje minder hadden willen zijn……….. Moremi was trouwens best lastig te bereiken vanwege het vele water. Bij de rivier ten noorden van Khwai kregen we gelukkig hulp van mannen uit het lokale dorp!
Sanne Reijs, NederlandHa Elise,
We zijn van de week teruggekomen van de fantastische reis die je voor ons geregeld hebt. Alles is helemaal goed gelopen de organisatie was echt perfect! Het vliegen met die kleine vliegtuigjes is in het begin best eng, maar het went snel. En het uitzicht is schitterend!
De lodges waren eigenlijk allemaal goed of uitstekend. We vonden de eerste drie lodges van Desert Delta iets beter dan de laatste twee. Niet alleen omdat we bij Desert Delta helemaal geen Nederlanders zijn tegengekomen :-), maar de lodges zijn iets moderner en vooral het lokale personeel is veel "zelfstandiger". Ze gaan niet alleen maar in de hoek staan wachten, maar je raakt ook echt in gesprek (veel leuker dan de andere toeristen natuurlijk haha). Dat vonden we bij Gunns camp en m.n. Moremi Crossing minder. Sowieso is Moremi Crossing veel groter en onpersoonlijker dan Gunns camp, dus als iemand kan kiezen zou ik zeker Gunns camp aanbevelen.
Leroo la Tau ligt een eind uit de buurt (en zal wel heel duur geweest zijn qua vlucht) maar is zeer de moeite waard. Het landschap is totaal anders dan in Chobe NP of Okavango/Moremi. De zebra-migratie is echt adembenemend.
Ik was ook heel blij dat ik in Okavango en Chobe NP niet zelf heb hoeven rijden (heb ik ook 25 keer tegen de guides gezegd...), want we hebben toch regelmatig door flink water moeten ploegen en als je dan geen lokale ervaring hebt, dan is dat wel heftig.
Nou misschien heb je nog wat aan onze info voor een andere boeking.
Heel erg bedankt voor het regelen van de vakantie, we hebben een topreis gehad!!!!!
Groeten,
Stan en Berry, Nederland